Защо да посетя Хасково?

Защо да посетя Хасково?

Несъмнено най- важния обект за посещение в града е статуята на Богородица с младенеца. Със своите 32,8 м., тя е включена в книгата на Гинес като най- високата в света статуя на Богородица с младенеца. Близо до монумента се издига 30- метрова Камбанария, която е разделена на три нива. От върха на Камбанарията се открива неповторима гледка към целия град и региона.

Друга забележителност в града е Регионалният исторически музей, съхраняващ над 120 000 движими паметници на културно- историческото наследство. Експозициите на музея са разположени в 6 зали, намиращи се в самия музей. Друга част от културното наследство се намира в Паскалевата къща, Кирковото училище и в единствения по рода си Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. Музеят е част от комплекс намиращ се до село Александрово, включващ Александровска гробница. Едната част от комплекса е предназначена за богатата музейна експозиция и копие на гробницата в мащаб 1:1, а другата част е обособен модерен научно- изследователски център с лаборатории, оборудвани със съвременна техника за реставрация и консервация. От 2011г. Александровска гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Друга важна забележителност е Узунджовската църква „Успение Богородично“, която е най- голямата селска църква в България. Тя се намира в село Узунджово, само на 10км. от гр. Хасково. Църквата първо е била джамия, но в началото на 20- ти век е преобразена в християнски храм.